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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
31/08/2017 |
Data da última atualização: |
31/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
REGO, E. C. P. DO; GUIMARÃES, E. DE F.; RODRIGUES, J. M.; SCARLATO, R. C.; NOGUEIRA, R. I.; PEREIRA NETTO, A. D. |
Afiliação: |
Eliane Cristina Pires do Rego, INMETRO; Evelyn de Freitas Guimarães, INMETRO; Janaína Marques Rodrigues, INMETRO; Renata Cristina Scarlato, INMETRO; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; Annibal Duarte Pereira Netto, UFF. |
Título: |
Feasibility study for development of candidate reference material for food analysis: Chloramphenicol in milk powder. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Measurement, n. 98, p. 300-304, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Reliable analytical results are necessary to ensure effective consumer protection and the use of certified reference material (CRM) is an important tool for quality assurance. The Brazilian Metrology Institute (Inmetro) studied the feasibility of the production of a candidate CRM of chloramphenicol (CAP) in milk. CAP is an antibiotic banned for treatment of food-producing animals. A minimum required performance limit (MRPL) for analytical methods of 0.3 lg kg1 was set by the European Community for the detection of CAP residues in food matrices. Liquid chromatography with isotope dilution mass spectrometry (LC? IDMS) was employed for CAP determination and water content was measured by Karl Fischer coulometric titration. The feasibility study showed milk powder processed with both spray dryer and lyophilization lead to the best results, showing good degree of inhomogeneity for CAP residues (5.0%) and for water content (3.0%), therefore demonstrating that the production of this candidate CRM was feasible |
Palavras-Chave: |
Feasibility study; Homogeneity Certified Reference Material (CRM). |
Thesaurus Nal: |
chloramphenicol; milk. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
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URL |
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Registros recuperados : 11 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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5. | | RAMALHO, M. A. P.; ABREU, A. F. B.; WENDLAND, A.; MODA-CIRINO, V.; FARIA, L. C. de; DEL PELOSO, M. J.; BOREL, J. C. Oídio. In: PAULA JÚNIOR, T. J. de; WENDLAND, A. (Ed.). Melhoramento genético do feijoeiro-comum e prevenção de doenças. Viçosa, MG: Epamig, 2012. p. 139-145.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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6. | | WENDLAND, A.; MODA-CIRINO, V.; DEL PELOSO, M. J.; COSTA, J. G. C.; OLIVEIRA, M. I. S.; LIMA, S. C. D. V.; ARAÚJO, L. G. Murcha-de-curtobacterium. In: PAULA JÚNIOR, T. J. de; WENDLAND, A. (Ed.). Melhoramento genético do feijoeiro-comum e prevenção de doenças. Viçosa, MG: Epamig, 2012. p. 111-125.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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7. | | MODA-CIRINO, V.; RAMALHO, M. A. P.; ABREU, A. de F. B.; CARNEIRO, J. E. S.; WENDLAND, A.; PEREIRA, H. S.; CARNEIRO, P. C. S.; CARNEIRO, V. Q. Mancha-angular. In: PAULA JÚNIOR, T. J. de; WENDLAND, A. (Ed.). Melhoramento genético do feijoeiro-comum e prevenção de doenças. Viçosa, MG: Epamig, 2012. p. 71-81.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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9. | | THUNG, M.; FERREIRA, R. M.; MIRANDA, P.; MODA-CIRINO, V.; FERRÃO, M. A. G.; SILVA, L. O. da; DOURADO, V. V.; HEMP, S.; SOUZA, B.; SERPA, J. E. S.; ZIMMERMANN, M. J. O.; SINGH, S. P. Performance in Brazil and Colombia of common bean lines from the second selection cycle. Revista Brasileira de Genética, v. 16, n. 1, p. 115-127, 1993.Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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10. | | PEREIRA, P. A. A.; DEL PELOSO, M. J.; YOKOYAMA, L. P.; MODA-CIRINO, V.; OLIARI, L.; MIRANDA, P.; RAMALHO, M. A. P.; POMPEU, A. S.; CARBONELL, S.; VIEIRA, C.; CARNEIRO, J. E. de S. Sistema nacional de investigación con frijol en el Brasil: resultados, entraves y perspectivas futuras. In: TALLER DE MEJORAMIENTO DE FRIJOL PARA EL SIGLO XXI: Bases para una estrategia para América Latina, 1996, Cali, Colombia. [Trabajos presentados]. Cali: CIAT, 1997. p. 501-518.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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11. | | CARBONELL, S. A. M.; CHIORATO, A. F.; ITO, M. F.; WENDLAND, A.; DEL PELOSO, M. J.; MELO, L. C.; SOUZA, E. A.; RAMALHO, M. A. P.; CARNEIRO, J. E. S.; MODA-CIRINO, V.; FONSECA JÚNIOR, N. S.; BARCELOS, Q. L.; COSTA, L. C.; CELIN, E. F. Antracnose. In: PAULA JÚNIOR, T. J. de; WENDLAND, A. (Ed.). Melhoramento genético do feijoeiro-comum e prevenção de doenças. Viçosa, MG: Epamig, 2012. p. 15-39.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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